Ikke re opp sengen din om morgenen.

Csoaps re opp sengen

Vask av sengetøy. Dyneløfting i helsas navn.

Vi er ikke bare opptatt av godt inneklima og husvask, men også hva som skjer både i sengen og på soverommet ditt fordi dette henger sammen. Her får du våre beste tips til vask av sengetøy og soverom. Vi garanterer at du kommer til å både sove og føle deg bedre. 

Her får du våre beste tips til vask av sengetøy og soverom. 

Vask av sengetøy

Hvordan vaske sengetøy.

Spør du noen om hvor ofte de støvsuger soverommet og så hvor ofte legger på rent sengetøy, så svarer de fleste at de gjerne skulle gjort det oftere. Stiller du det samme spørsmålet om folk gjerne skulle vasket mer tøy, er svaret motsatt. Altså vi vasker veldig mye klær, men ønsker oss oftere ren seng. Men å vaske sengetøyet og å holde soverommet rent og kjølig er mer enn en god følelse.
Det er noe du bør gjøre for helsen fordi:

• i sengene våre bor det midd og fuktighet
• i støvet bor det miljøgifter 

Dette gir dårligere inneklima og kan faktisk gi allergier og luftveisplager, særlig hos barn. 

Fakta:
I gamle dager sov man i dyreskinn, på halmmadrasser og i trekkfulle hus. I dag er vi mye mer inne i løpet av et døgn, sover i tekstiler og dun og husene er tettere. Vi lufter også mindre enn våre besteforeldre gjorde.

Sengen tar imot mye fra oss i løpet av et liv, fra babyer som gulper, tisser på seg, til ungdomstid med all moro det fører med seg, perioder med feber, sykdom, svetting, you name it, sengen tar det imot. I snitt svetter vi en ½ liter per natt. 

Fasit:
Den varierer altså litt etter hvor i livet man er. Å skifte på sengen 1 gang i uken bør du gjøre. Fordi det er helse i det, i sengen bor nemlig så mangt. Nå er vi i en spesiell tid der vi er mer hjemme enn noen gang. Det gir økt belastning på inneklimaet og vask og rengjøring har blitt enda viktigere, også utover det å vaske hendene. Under følger vår oppskrift.

tips til vask av sengetøy og soverom.
 

1. Ta av sengetøyet og vask det om morgenen. Da blir det tørt til kvelden.

Det bør vaskes på 60 grader fordi det tar knekken på midd. De er i seg selv ikke farlige for mennesker og biter ikke, men de gir økt risiko for middallergi, særlig barn med atopiske sykdommer selv eller i nær familie (atopisk eksem, høysnue eller allergisk astma). Mitt supertriks er å la sengetøyet henge og lufttørke og ikke bruke tørketrommel hvis du ikke må, det lukter godt hjemme, sengetøyet blir mindre krøllete og du sparer strømregningen og miljøet. Husk å luft ut luftfuktigheten når sengetøyet er tørt. Se neste punkt. Bonusen ved å velge C tøyvask er at duftene er usprøytet, det vil si at hverken jordsmonn eller insekter lider for at det lukter godt hjemme. Det dufter himmelsk og du sover himmelsk. Til og med forpakningen har vi tenkt på. Les mer her.

Skift på sengen 1 gang i uken, fordi det er helse i det.

2. Lufting.

Lufting er gratis og supersmart. Og en glemt gratis kunst også kalt sjokklufting av noen. God gammeldags gjennomtrekk i 3-5 minutter sørger for drar med seg støv, soppsporer, lukt og kjemikalier i støv som gir et inneklima. Dette er spesielt viktig på soverommet. Nyere hus er bedre isolert og tette, noe som krever mye lufting.

Mitt sjakktrekk: ikke re opp sengen. Løft dynen til side og la madrass og dyne og pute puste og fjerne fuktigheten som har lagret seg i løpet av natten. Det er ingen unnskyldning for å la dynen ligge i en krøll, gjør det skikkelig, da setter du standarden for dagen. Innimellom bretter du overmadrassen til side og lar den puste skikkelig ut. Du kommer til å sove bedre.

Flekker på hodeputen? Har du vært syk og svettet mye? Eller lukter den bare ugreit?

3. Vask av hodeputen.

Gi hodeputen en vask på 60 grader, bruk C tøyvask, fordi den er uten enzymer, de bryter ned fetthinnen rundt fjær og dun. Det er ikke bra, fordi da mister puten spenst. Så sjekk at du bruker en tøyvask som er like mild som den er effektiv. En bonus er at du også kan bruke den på all silke, ull og kasjmir, og sengetøyet da selvfølgelig. Husk å tørketromle puten med et par tennisballer, så er den så god som ny.

4. Vask på soverommet.

Det viktigste du gjør er å ha støv på hjernen akkurat på soverommet. Er støv farlig da? Ingen har blitt drept av hybelkaniner, men i støvet skjuler det seg mikroplast, midd og miljøgifter, derfor bør du støvsuge overmadrass, under sengen, sengegavl og tørke støv jevnlig.

5. Supertips.

Heng ut dyne og pute når det er 10 minus eller kaldere.  La det henge ute hele dagen, da dør midden og du har en frisk og ren dyne og pute. Ta det inn noen timer tid før du legger deg så alt tiner, det kan også legges på et rent og varmt badegulv.

6. Gjester?

Det kan vi jo glede oss til. Da har jeg følgende ekstraservice, legg til to dråper eterisk olje i «stryke»vannet. I tillegg til rent sengetøy, og nyvasket hodepute, setter jeg frem en termos med varmt vann og en flaske kaldt vann, og et lite brett med gode teer å sove på. Og en topp novelle eller diktsamling, så man sørger for søte drømmer.

Mange synes de sover bedre i ren seng og en interessant artikkel fra The New York Times sier at lukten av rent sengetøy er en av svært få dufter som utelukkende oppfattes positivit. Meld deg på vårt nyhetsbrev og du får et tips om når vi legger ut neste artikkel.

Vil du vite mer om vask og stell av tøy titt på disse lenkene, eller er du klar for sengen allerede?

Les mer om Csoaps her.

Tips til vask av sengetøy med C soaps

Kilder:

https://tekstilforum.no/boker/lettstelt-om-riktig-vask-av-klaer/346654

https://www.fhi.no/contentassets/1af4c6e655014a738055c79b72396de8/inneklima-og-risiko-for-smitte-av-covid-19—rad-om-ventilasjon_27102020.pdf

https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/midd/

https://www.csoaps.com