Håndsåpen er et hverdagsvåpen, men det betyr ikke det må lukte sterkt og aggressivt. Tvert i mot.

Csoaps håndsåpe mimosa

C soaps med ny håndsåpe mimosa

Hva lukter det rundt deg akkurat nå? Fra jeg var liten har jeg hatt nesen oppi folk, mat og steder. Hvordan noe lukter har alltid fenget meg. Hvorfor vet jeg ikke. Alt fra lukten av vått treverk til lukten av nyspylte fortau da jeg bodde i Frankrike som 18 åring. Jeg husker dem alle. Og det er så god hjelp med godlukt, det er som en fin sang eller noe som løfter hverdagen eller luggen. Ulempen er at jeg også kjenner det som ikke lukter så godt, som kjemisk skyllemiddel, mugg i hus, overparfymerte tenåringer, og yttertøy som trenger litt lufting. Nesen er der for å hjelpe oss å skille trygt fra utrygt. 

Da C ble lansert var kjemikaliene vi ikke brukte i vaskemidlene og såpene det avgjørende for meg, som petrokjemikalier, ftalater, klor, BPA eller fargestoffer. Jeg lette høyt og lavt etter en solid parfymefabrikk som ville lage økologiske dufter for C. Det fant vi hos Robertet, en fabrikk i Grasse i Frankrike, som lager dufter for de store «husene» og lille C. Det hjalp at jeg har jobbet i L’Oréal og for Yves Saint Laurent, og besøkt Nina Riccis fabrikk, mer om det en annen gang.

Da C ble lansert var kjemikaliene vi ikke brukte i vaskemidlene og såpene det avgjørende for meg.

Men hva med parfyme i produkter? 

Duften av nyvasket hus og tøy er noe av det som sitter i ryggmargen på oss og mange bruker de samme vaskemidlene de vokste opp med, fordi man assosierer duftene med renhet og trygghet. Derfor var det krevende å lansere C med dufter norske forbrukere ikke forbandt med husvask, som agurk&mynte, sitron&ingefær eller lavendel. Men tanken var å tilby dufter som er usprøytet og er det beste av det beste. Men jeg ville kombinere luksus med økologi, hvorfor skulle dufter inneholde hormonhermere? 

Dette er stoffer som hermer etter våre egne hormoner og kan tukle med blant annet kjønnshormonene våre, særlig østrogen. Så derfor ville jeg lage vaskemidler og såper uten for eksempel ftalater. Så når det lukter godt av vaskebøtten eller i dusjen, så skader det ikke inneklimaet ditt eller helsen. I Norge er vi veldig mye inne, og miljøgifter gjemmer seg i støv, derfor er det ekstra viktig at du bruker riktige vaskemidler og lufter daglig. Les mer om dette her.

Hva med allergener da? 

Ja flere planter inneholder allergener som blant annet linalol og geraniol. EU har en liste over 26 allergener noen kan reagere på. Det må sies at reaksjoner er svært sjeldent, og forbrukerene våre elsker Cs økologiske dufter. Du finner også alle etiketter lagt ut på hjemmesiden der allergener er merket. Men de fleste vil det skal lukte litt godt når man vasker, sørg for at det er dufter som ikke er sprøytet.

 

Er du gal?

I fabrikken synes de jeg var gal som insisterte på så dyre dufter i vaskemidler. For meg er det innlysende at hverdagen er viktigst. Det du gjør hele tiden er der du bør legge inn mest. Altså gode ingredienser er å ta helsen på alvor. Hygiene er ikke bare renslighet, men også et valg om å ikke bruke unødvendige kjemikalier. Nå skjønner Robertet hva vi mener og snur seg fort rundt når vi ber dem om å utvikle en ny duft.

Hygiene er ikke bare renslighet, men også et valg om å ikke bruke unødvendige kjemikalier.

Blomster og bier.

Et annet viktig poeng med å velge gode dufter er jordsmonn og biomangfold. Alle duftene i Cs produkter er miljømerket av ecocert, en nøytral organisasjon som sertifiserer blant annet duft og mat. Jeg velger å kjøpe dufter, som er dyrere fordi vi da støtter jordbruk hvor de ikke bruker sprøytemidler som skader jordsmonn og dyreliv eller oss. Noen gir seg aldri på pris, jeg gir meg ikke på kvalitet.

Hvordan lager man en duft?

Det er ikke slik at Robertet sender oss nyhetsbrev med en katalog over nye dufter. Slik gjør vi det. Jeg får en idé. Som for eksempel i januar 2021 da jeg satt og jeg drømte meg til januar 2022, da ville sikkert corona være en saga blott. Jeg bestemte meg for  å lage noe nytt  i det trøstesløse vi var midt i. Hva blomstrer i januar og er optimistisk og livsbejaende? Jo mimosa, en blomst som blomstrer rundt Middelhavet akkurat i midte av januar. Det starter med at jeg sender en duftskisse av hva jeg ønsker til Robertet, det kommer små aluminiumsflasker til kontoret i Drammen, jeg sjekker med ulike neser,og spør rundt omkring « hva synes du?» Og så justerer jeg: mer blomster, mindre vanilje, skru opp bittermandel, litt hardere på gress noten osv. Dette er veldig gøy, så går det noen runder med ekspress pakker mellom Frankrike og Norge før vi lander på en egen duft. Kun for C, med vår egen kode. Duftene våre er vel så hjemmelaget som det lar seg gjøre uten vår egen fabrikk.

Våre dufter

Vi får mye skryt av duftene våre, og vi har 14 ulike å velge mellom:

agurk & mynte: det begynte med denne godlukten som jeg plukket opp da jeg bodde i New York.

appelsinblomst&sitrus: noen minner sitter hardt i og et duftminne fra min grønne ungdom i Frankrike, appelsintrær i blomst iblandet litt grapefrukt.

eukalyptus&mynte: eukalyptus og mynte løfter enkelt og greit luggen og gir energi til livet etter dusjen.

fiken og solbær: C har faktisk en stylist og dette er hennes idé. Hun er den flinkeste jeg vet om og denne blir nok min nye favoritt. Kraftig nordisk sommer kombinert med fiken og fikenblader. Nam!

geranium&bergamott: min egen duftmiks; grønn, ren og aromatisk. Godlukten er inspirert av vår kjempe sitrongeranium vi hadde ved telefonen hjemme da jeg var liten. I tillegg blandet jeg i litt bergamottolje som er i earl grey te. Telefon + te = god miks og det ble jammen denne blandingen også.

lavendel: den må med og min lavendelmiks er rund, aromatisk og fyldig.

neroli: en cocktail av bitterappelsinblomster, mandel, bergamott, sandeltre, vanilje og tonkabønne? Ja takk. Det lukter sol og optimisme.

patchouli, bergamott, geranium og lavendel dette er min spesialmiks. Ved å blande disse fire har vi laget C gjengens rikeste og tyngste duft. En vidunderlig blanding, som fungerer like godt for hender og for hunder.

rosmarin: skal det bli rent på toalettet må jeg bruke mye eddik og det lukter sterkt. Rosmarin har en fantastisk duft som overdøver det aller meste. Hallo på do.

rosa pepper & vetiver: en krydret duft som ikke er søt, det kan vi like. Duften er optimistisk og vekker arbeidsgleden. Som mange vet er vi glade i å lage mat, ikke bare å ta oppvasken. Derfor har vi lånt rosa pepper som er full av pepp og tilsatt det aromatiske gresset vetiver. Det lukter friskt, tørt og litt varmt, av tre og lær.

saltvann: sommeren er kort. Derfor har jeg forsøkt å fange duften av saltvann og putte den på flaske, så du skal få dobbel effekt av sol og sjø – både ute og inne. Den lukter like godt som et realt sjøbad og det føles som det ikke er en sky på himmelen.

sitron & ingefær: to av mine favoritter på kjøkkenet. En topp kombinasjon, frisk og krydret.

sitronverbena&ylang ylang: urter skal man ikke kimse av; de gir struktur og et lite spark til alle som trenger det. Derfor har jeg tatt sitronverbena, lite kjent og brukt i Norge, bedre kjent som verveine i Frankrike og lukter overjordisk godt. Putt i litt ylang ylang, som er veldig morsomt å si og lukter enda bedre.

snø: franskmennene i laboratoriet i Grasse trodde det hadde klikket for meg. Duften av snø? «Hvor er sneen fra i fjor?» Den kalde rene og klare duften fungerer topp inne og på tøyvask. Uten å smelte.

mimosa: en glad gul type som blomstrer rundt Middelhavet i januar. Den lukter varmt solskinn, litt vanilje, bittermandel, og grønt gress. 

Forsøk vårt siste skudd på stammen, håndsåpe med mimosa.

Vil du vite mer om ingredienser og bruk? Det finner du her.